Intoneren van de hamerkop, naar jouw persoonlijke wens

De hamerkop is een belangrijk onderdeel van de klankvorming. Een harde hamerkop heeft minder veerkracht en produceert een hardere toon dan een zachtere meer verende hamerkop.

Het intoneren van de hamerkop is een vak apart. Door middel van het intoneren of bewerken van de hamerkop kan Richard van Rijswijk de structuur van het vilt in de hamerkop harder of zachter maken en zodoende de piano aanpassen aan jouw huiselijke, akoestische en persoonlijke wensen.

Intoneren van de hamerkop

Deze benaming wordt meestal gebruikt bij het zachter maken van de hamerkop.

Persen van de hamerkop

Bij deze techniek wordt de viltstructuur van de hamerkop met behulp van een soort strijkijzertje wat in elkaar geperst. Hierdoor wordt de hamerkop wat harder en meer helder van toon.Vaak kan hier ook een speciale vloeistof voor gebruikt worden.

Het intoneren is, net als het pianostemmen, iets dat niet van blijvende aard is. Het is een behandeling die regelmatig moet gebeuren, afhankelijk van het gebruik van het instrument.

Een hamer die door (gaatjes)prikken zachter is gemaakt wordt weer harder door het steeds maar tegen de snaren slaan.(de hamerkop slijt in door het materiaal van de snaar dat harder is)

ADRES

Pianoleskrimpen
Richard van Rijswijk

Door op verschillende plekken van de hamerkop te intoneren wordt de toon de gewenste richting op gestuurd. Dit gebeurt door op verschillende plaatsen te prikken om de spanning in het vilt te veranderen/aan te passen. Mooi en goed intoneren vraagt dan ook om een of meer behandelingen na enige tijd.

Intoneren: een vak apart!

In het kort wordt hiermee verandering van het klank dynamisch bereik bedoeld.

Om de mooiste klank uit een piano, maar vooral uit een vleugel te kunnen halen moet de klank perfect vorm gegeven worden. Hiervoor worden eerst alle bepalende factoren in perfecte staat terug gebracht: Denk aan de snaren, de kam en zangbodem.

Alle mechanische onderdelen dienen optimaal en gelijkwaardig te functioneren. Dus stroeve asjes soepel laten lopen voorkomt overbodige weerstand. Maar ook de optimale afstelling ten opzichte van elkaar voorkomt o.a. wrijving en bevordert exacte nuances en een probleemloos en gelijkmatig speel gevoel.

De vorm van de hamerkoppen bepalen grotendeels de klank die deze teweeg brengen. Een goede vorm en een optimaal raakvlak zijn de basis voor goede veerkracht die binnen de hamerkop kan ontstaan.

Het mechaniek wordt in werking gebracht door de toetsen. Als deze al ongelijkmatig liggen (hoogte) of spelen (te veel weerstand of ongelijkmatige diepgang) wordt gedoseerd functioneren van het vervolgtraject, het mechaniek en de toonvorming, al uitgesloten. Een veel voorkomend probleem is te veel weerstand, ongelijkmatig functioneren (de weg die de toets aflegt) en speling tussen toetsen en mechaniek (lucht).

Als dit allemaal juist en gelijkmatig functioneert kan er gewerkt worden aan het vervolmaken van de toon/klank, o.a. door middel van de toonvorming: het bewerken van de spanning in het vilt van de hamers d.m.v. intoneren(gaatjes prikken)